OM KOCKKLÄNNINGEN

Historien

Under de första åren arbetade Linda i privata klänningar både på events, cateringuppdrag och i restaurangen. Enligt svensk standard måste kökskläder endast användas på plats i köket och de måste kunna tvättas i minst 60 grader. Så samma klänningar användes, tvättades och slets ut på restaurangen.
Det var då tanken om en kockklänning föddes. Alla trivs inte i kockskjorta och byxor. Det måste finnas ett alternativ. I den lokala tidningen fick Linda frågan vad hon önskade sig i Påskägget.

“Eftersom jag inte gillar godis så mycket är det enda jag önskar mig en kockklänning.”

Carin läste panelfrågan i tidningen och funderade över idén. Det var faktiskt något som kändes riktigt kul och hon knatade ner till restaurangen i hamnen och föreslog ett samarbete. Mötet mellan Linda och Carin blev en hit och resten är historia.

Material

Det ställs tuffa krav på materialen i de plagg som används i ett professionellt kök. Plaggen ska gå att tvätta i minst 60°, de tvättas dessutom varje dag. Många kök vill även kunna använda industritvätt till sina textilier och det ställer ytterligare krav på materialen.
Utöver slitaget som tvätten orsakar måste självklart även plaggen klara en tuff arbetsmiljö med tex värme, stänk från grytor, fett osv.
Dessutom är det en självklarhet för oss, att ur miljöhänseende endast använda bra textilier.

Vi har inte gjort avkall på något av ovanstående villkor och vi har valt material till våra kockklänningar med stor omsorg. Efter mycket efterforskning fann vi slutligen det material vi sökte i Italien.
Vårt tyg är certifierat med Oeko-tex 100, vilket garanterar en miljövänlig framtagning av materialet i alla led. Det är ett så kallat ”workwear”-tyg av hög kvalitet, som klarar tuff behandling, tvätt i minst 60°, samt även industritvätt. Det är ett satinvävt tyg, som är skrynkelhärdigt och dessutom är det mycket behagligt att använda.

Produktion

Våra klänningar tillverkas i Europa!

Vi ville undvika onödigt långa transporter med flyg eller båt och letade därför leverantör på närmare håll. Valet föll på en mindre fabrik i Litauen där arbetsvillkoren är bra och personalen har lång erfarenhet. Fabriken blev under 2020 GOTS certifierad. GOTS inkluderar strikta miljökriterier såväl som sociala kriterier längs med hela den textila tillverkningskedjan.
Vi har besökt fabriken och träffat de som syr våra klänningar. Vi känner stolthet och ödmjukhet inför deras stora kunskap inom textilbranschen.